NYT OLLAAN NORSUN KANSSA PORSLIINIKAUPASSA

img_2420

Vietimme lyhyen joululoman Kuopiossa, vanhojen vanhempieni seurassa. Joulu oli tästä syystä rauhallinen, mutta ei ihan kaikkinensa. Tuli törmättyä tukkaanostattavan keskeneräiseen suunnitelmaan ja hankkeeseen.

Silmiini sattui 21.12. Savon Sanomissa ilmestynyt artikkeli, jossa lupailtiin Valtionrautateiden, Lapri Oy:n sekä Kuopion kaupungin sekä Serum -nimisen arkkitehtitoimiston tuovan keskisuurella mutta aikanaan maineeltaan hyvälle kulttuuri- ja hallintokaupungille aivan uutta ilmettä. Tämä uusi ilme on kuin kopio mistä tahansa, eikä sovi edes paikkaansa.

Vaikka mielelläni jättäisinkin kollegoiden ala-arvoisimmat saavutukset vähimmälle mahdolliselle huomiolle, en nyt voi muuta kuin kynään tarttuen ihmetellä.

Serum sai vuonna 2014 arvostetun, nuorille arkkitehdeille myönnettävän Pietilä-palkinnon. Sen yhteydessä yksi toimiston osakkaista kirjoitti, kuinka tärkeää  olisi saada oma puumerkkinsä johonkin paikkaan tai kaupunkiin.

Tässä nyt tuntuu olevankin puumerkkiä kerrakseen, ja täysin kaupunkiin ja sen karaktääriin ja mittakaavaan sopimaton.

VR on tietenkin mukana hankkeessa, ja sehän on kunniakkaasti antanut törsiä jopa Saarisen aseman, päästämällä rasvalta haisevan hampurilaisketjun Eliel Saarisen suunnitteleman Helsingin rautatieaseman komeimpaan sisätilaan. Muitakin asemia on kohdeltu huonosti, tekemällä niihin rakennusten alkuperäiseen henkeen sopimattomia muutoksia ja tuomalla niihin räikeää kaupallista krääsää. Osa asemarakennuksista on taidettu panna ns. lihoiksi. Niiden sijaan on toteutettu pääasiassa melko rumia ms. matkakeskuksia.

Kuopiossa on kysymys rautatien pohjoispuoleisesta ns. linja-autoaseman alueesta. Funkishenkinen keltatiilinen linja-autoasema on sekin pantu kaupalliseen käyttöön, eli odotushallissa on vuokralainen. Matkustajien odotustilat ovat nyt perin vaatimattomat eikä niissä katto ole korkealla. Matkalaisia ei arvosteta muuten kuin ns. pakollisena haittana eli maksavina asiakkaina. Välillä taisi olla jopa niin, ettei odotustiloja linja-automatkustajille ollut laisinkaan.Mutta se onkin jo toinen tarina.

Lehtihaastatteluissa Kuopion kaupungin virkamiehet jopa ylistävät uutta rakennushanketta, ”Kuopion Porttia” (HAH!) kertoen, että sinne tulee ”uudenlaista asumista”. Katin kontit, uudenlainen asuminen ei tarvitse kehyksikseen kömpelösti massoiteltuja torneja eikä Kuopio tarvitse hahmotonta ja kuin muualta kopioitua, ihotautisen näköistä monsteria.

Suunnitelma ei ole missään erityisessä koordinaatistossa eikä se ota huomioon ruutukaava eikä ympäristönsä mittakaavaa ja rakeisuutta. Vaikka esitetty uusi rakennuskompleksi on toisella puolella korkealla kulkevaa ratapengertä, tulisi nyt ainakin ymmärtää, missä ympäristössä ollaan; kaupunki jatkuu myös radan pohjoispuolella, omanlaisenaan. Merkittäviä ympäristön elementtejä ovat kaunis huviloiden nauha sekä Suomen pankki, arkkitehtuuriltaan naapureihin nähden valitettavan heiveröinen vakuutusyhtiö Tapiolan uusi toimitalo sekä Oiva Kallion suunnittelemat kaksi kaupungin komeinta kerrostaloa. Nämä kaikki tulisi, mocdernistisen linja-autoasemarakennuksen lisäksi, ottaa huomioon uutta rakennettaessa. Nyt esitetty suunnitelma on kuin huonot silmälasit päässä olisi karkeasti vuoltu pienoismallia varten kasa rakennuspalikoita, jotka perspektiivikuvien perusteella näyttäisivät sairastuneen jonkinlaiseen pystyraitarokkoon.

img_2416

img_2417img_2419Omintakeista Serumin suunnitelmassa on sen häikäilemättömyys ja ahneus kerrosalan suhteen sekä Kuopion kaupungin luonteesta ja mittakaavasta piittaamattomuus. Mutta: oikeasti tässä suunnitelmassa ei ole mitään omintakeista – näitä viritellään nyt jo pienempiinkin suomalaisiin kaupunkeihin. Usein on niin, että virkamiehet ja poliitikot ovat jopa käyneet ottamassa vahtia Lontoosta tai Dubaista asti. Innokkaimmat matkustanevat aina Shanghaihin saakka. Olen minäkin siellä ollut, ja asunutkin tovin myös Manhattanilla New Yorkissa.

Ei kuitenkaan tarvitse olla koulutukseltaan arkkitehti ja kriittinen arkkitehtuurista kirjoittaja todetakseen, että nyt on mennyt ja menossa ihan oikeasti överiksi.

Jos rumasti sanoo, virkamiehilläkin olisi Savon maalla ryhdistäytymisen paikka. Tuntuu, kuin nyt olisivat isommissa taskuissa, sen verran ympäripyöreitä ja hymisteleviä ovat heidän lehdille antamat kommenttinsa olleet. Savon Sanomat saisivat kutsua oikeita kaupunkisuunnittelun ja kaupunkikuvan asiantuntijoita ajatuksen kanssa arvioimaan pähkähullua suunnitelmaa. Vaihtoehtoista suunnitelmaa kaivataankin nyt kipeästi, sillä linja-autoaseman alueelle voisi aivan yhtä hyvin suunnitella kaupunkimaista kaupunkia – ja sitä ”uudenlaista asumista”. Kuopion mittakaavassa tällainen yksittäinen massiivinen viritys tuskin lisää sitä urbamismia ja oikeaa kaupunkia jo olemassaolevaan ruutukaavakaupunkiin.

Arkkivahti ymmärtää, että haaste ottaa vastaan näin megalomaaninen suora toimeksianto on varsinkin nuorelle arkkitehtitoimistolle suuri. Mutta: tällaisista tehtävistä olisi lupa myös kieltäytyä. Veikkaisinkin, että tällainen puumerkki saattaisi tulla Serumin maineelle kalliiksi – ellei sitten olekin halu kertaheitolla muokata toimistoa mahdollisimman kaupalliseen suuntaan.
Schade. (Saksaksi siis, ja tarkoittaa: Oi, mikä vahinko!)

Lisää: https://www.lapti.fi/palvelut/aluekehitys/kuopion-portti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s