SAMAAN AIKAAN TOISAALLA

Kirjoitin kriittisesti Kuopioon kaavaillusta hankkeesta heti rautatieaseman kupeeseen. Vaikka mukana hankkeessa on Kuopion kaupunki, ei minkäänlaista arkkitehtuurikilpailua ole järjestetty. Sen sijaan sai helsinkiläinen arkkitehtitoimisto rakennusliikkeeltä suoran toimeksiannon viime syksynä, ja jo nyt on näytteille laitettu asemakaavan muutosluonnos. Sen mukaan Kuopion linja-autoaseman alueelle olisi tulossa muualta lainattua tusinatavaraa ja kamalan paljon kerrosalaa. Kaavamuutosluonnoksen selostuksessa väitetään ns. Kuopion Portin (voi kuinka RUNOLLISTA!) eheyttävän kaupunkikuvaa. Sitä se ei toden totta tee. Korkea rakentaminen on sijoitettu aivan väärään paikkaan, eli Puijon vieresestä laaksosta alkavaan ja Maljapuron uoman johdattelemana satamaan päätyvään alavaan alueeseen. Siis: sen tulpaksi.

Oulu teki toisin, ja järjesti asemanseudusta kutsukilpailun, joka on nyt ratkaistu. Voittajaehdotus ei tavoittelekaan taivaita vaan ottaa nätisti huomioon ruutukaavakaupungin luonteen. Yhtään tornia ei myöskään ole tarjolla, vaan taitava ja kokenut helsinkiläistoimisto Lahdelma Mahlamäki pitäytyy Oulun mittakaavassa. Asemarakennus on hauskasti ottanut inspiraatiota Rotterdamin upeasta kauppahallista, mutta ei millään lailla sitä kopioi. Asemarakennuksen seuraksi on esitetty suorakulmaisiin peruskortteleihin harjakattoisia kaupunkitaloja, joiden rytmi nakuttelee mukavasti. Ehdotuksen nimimerrki ”Tervatynnyrit” vie Oulun historiaan tervaporvarien kaupunkina.

img_2568

Kilpailun voittajat ovat ansiokkaasti pidätelleet hevosiaan eli pitäneet mukavan matalaa profiilia. Yleisökommenteissa ollaan kuitenkin huolissaan siitä, että rakennusliikkeet mahdollisesti vesittäisivät tämänkin hankkeen. Tässä linkki videoon. Myös YLE uutisoi kilpailun näyttävästi, tässä linkki sen sivustolle.

Itse rohkaisisin Oulun kaupunkia ja oululaisia pitämään tiukkaa linjaa ja huolehtimaan siitä, että toteutus seuraa ehdotuksen suuntaviivoja täysimääräisesti eli tappiin asti. Ylen uutisoinnissa nyt taas käytetty sana wow saa minut aina näkemään punaista, koska se on aivan epämääräinen ilmaisu. Sitä tuupataan joka paikkaan, kun arkkitehtuurista ei oikein muuta osata sanoa tai kirjoittaa. Voittaneessa ehdotuksessa on toki näyttävyyttä, mutta täysin omaperäisellä tavalla.

img_2569

Kuopion soisi sen sijaan nopeasti laittavan kamalan tusinaprojektinsa pöytälaatikkoon, jonne se kuuluu, ja järjestävän taitaville arkkitehdeille kunnolla ja realistisesti ohjelmoidun kutsukilpailun. Se kannattaisi tehdä sähäkkään, koska kuopiolaiset taatusti ansaitsevat esitettyä korkeatasoisemman uuden urbaanin alueen.

Kaikenlaisia torneja ja maamerkkejä ollaan nykyisin mantranomaisesti tuuppaamassa joka paikkaan. Kuopiolla on kuitenkin huomattavasti parempia paikkoja sulavalinjaisille torni- tai pistetalojen ryhmille. Laaksomainen linja-autoaseman alue ei sellaiseen toden totta sovi, vaikka jopa kaupungin virkamiehet ovat heittäneet henkistä kärrynpyörää. Koulutetun kaupunkisuunnittelijan luulisi tietävän, että hanketta mairittelevasti esittelevä  teksti on suurelta osin puhdasta sanahelinää.

Tässä ovat tiedot Oulun kutsukilpailuun osallistuneista. Onnea voittajille ja muillekin tehtävän parissa askarreelle:

1. Arkkitehtitoimisto AJAK Oy
– Trafix Oy
– Scenariolabs Oy
– Realprojekti Oy

2. Arkkitehtitoimisto Brunow & Maunula Oy
– Metro arkkitehdit
– Sweco
– Maisemasuunnittelu Hemgård
– FMC laskentapalvelut Oy

3. Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy
– Arkkitehdit M3
– Plaana Oy
– Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy
– Rakennusinsinööritoimisto Rimako Oy

4. GSP Group Oy
– PES-arkkitehdit
– Trafix Oy
– Ramboll Oy

5. JKMM Arkkitehdit
– Trafix Oy
– LOCI Maisema-arkkitehdit Oy
– Rapal Oy

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s