KIRJOITUS SAVON SANOMISSA 22.12

KIrjoitin Savon Sanomiin, joka on tänään julkaissut kirjoitukseni lukijoiden lähettämien joukossa ja sitä peukaloimatta. Kirjoitus liittyy Kuopiossa vireillä olevaan hankkeeseen, joka mielestäni on paikaan nähden ylimitoitettu ja muutenkin sopimaton korkealle rakentamiselle. – Itse suunnitelma on möhkälemäinen ja hiomaton. Mutta siitä olenkin  kirjoittanut blogissani jo aikaisemmin.

Koko kirjoitus on tässä peistattuna, koska lukijani eivät varmasti kaikki pääsisi pelkän linkin kautta Savon Sanomien digitaaliseen versioon. Itsekään en ole tilaaja, mutta olen kyseisen hankkeen suhteen ajan tasalla.

Kyse on lyhyestä kirjoituksesta, joka meni toimitukselle ennen kuin Oulun asemanseudun alueen kutsukilpailu oli kunnoakkaasti ratkaistu. Olen vahvasti sitä mieltä, että hyvä Oulu!

Kas näin, olkaa hyvä, artikkeli digitaalisessa versiossa ja tässä alla – mikäli ei Savon Sanomia tillamattomille aukea – kursiivilla:

Ankarasti ylimittaista

Maailma on muuttumassa. Maapalloistumisen myötä on menossa suurkaupunkien kilpailu keskenään – ja niiden kilpailuttaminen toisiaan vastaan. Globaalissa mittakaavassa Kuopio on uhanalaisine ihanuuksineenkin vain ja ainoastaan pienen maan aikanaan arvostettu ja kaunis provinssikaupunki.

Aapelin eli kirjailija Simo Puupposen Vinskien ja Pikku Pietarin pihan tapahtumat sijoittuivat urbaaniin kaupunkiin, jossa monenlaisten ihmisten tekemiset ja kohtalot kietoutuivat toisiinsa.

Kuopio rännikatuineen on ollut erinomaisen käveltävä, ihmisystävällinen kaupunki. Viime vuosina on katkaistu asemakaavan selkäranka tuomalla keskustaan jotenkin ryhditön kävelyalue.

Maanalainen ostoskeskus on vierailijan silmiin floppi, ja uudet ajorampit pilaavat katunäkymiä. Illalla ei keskustasta löydy juuri muuta kuin tusinaketjujen tusina-asiointiympäristöä.

Engelin lyseonkin näkyvyys peittyy ylisuuriin lasisiin ja metallisiin pöntereihin. Maan alle ei tullut gourmet- ja ostosparatiisia.

Seuraavaksi Kuopiossa etsitään vieläkin autuaammaksi tekevää uutta urbaania. Kaupunki, Rakennusliike Lapti OY sekä VR ovat allekirjoittaneet sopimuksen linja-autoaseman alueen rakentamiseksi.

Kuopio on ansiokkaasti järjestänyt arkkitehtuurikilpailuja merkittävistä rakennuksista ja alueista. Sen sijaan nämä rakennusoikeuden puolesta ylimitoitetut suunnitelmat on tilattu suorana toimeksiantona.

Kuvien perusteella Kuopioon olisi kaupunkiin sisääntulon kannalta tärkeälle laaksoalueelle tulossa muutaman pönäkän tornitalon sekä tylyjen suoraviivaisten rakennusmassojen rykelmä. Nimeksi on runollisen kekseliäästi annettu Kuopion portti.

Laajemmassa kaupunkikuvassa Kuopion upea tuomiokirkko menettäisi hallitsevan roolinsa ja linja-autoaseman ympäristön mittakaava muuttuisi täysin.

Tornitaloprojektin yhtenä perusteluna käytetään kuitenkin sitä, että junalla sisääntulo kaupunkiin ei nykyisin ole riittävän näyttävä. Siis: pilataan legendaarinen suurmaisema, jotta aseman vieressä olisi uutta urbaania?

Lähiympäristöön ja sen lukuisissa rakennuksissa asuviin ihmisiin 60-sivuinen kaavaselostus ottaa uuskielellä kantaa seuraavasti: ”Uudisrakentaminen eheyttää kaupunkikuvaa, mutta naapuruston asukkaat saattavat kokea asemakaavan muutoksen mukaisen rakentamisen heikennyksenä olevaan tilanteeseen.” Sanoma nostaa kylmät väreet: Viis ympäristöstä, me eheytämme!

Millä perustein tämä ehdotettu kokonaisuus “eheyttää kaupunkikuvaa”, kun se faktisesti on varastamassa Kuopion ruutukaava-aluetta korkeammalle nousevan pääroolin? Mitään arkkitehtonisesti järin häikäisevää ei kuvien perusteella myöskään olisi tulossa.

Hankkeen yhtenä keppihevosena käytetty niin sanottu uudenlainen asuminen ei todellakaan edellyttäisi alleen näin järeitä rakennelmia ja betonisia pihakansia. Kuopiossa on vuosikymmeniä toiminut asumista linjakkaasti kehittänyt ja toteuttanut Niiralan Kulma Oy. Ilman torneja ja tötteröitä.

Asemakaavaselostuksen selitykset hulevesistä ja pyörätelineistä kuulostavat suunnitelmiin nähden lähinnä lukijaa maanittelevalta lepertelyltä. Kyse on puhtaasti grynderihankkeesta.

Linja-autoaseman alueen voi taatusti toteuttaa huomattavasti omintakeisemmin kuin mihin Rakennusliike Lapti Oy:n avoimen ahneilta vaikuttavat suunnitelmat antavat osviittaa. Kehottaisin kaupunkia ja kaupunkilaisia nyt ankarasti miettimään, järjestääkö sittenkin kunnon arkkitehtuurikilpailu.

Serum Arkkitehdit Oy saisi tietenkin ottaa jälleen osaa, ja samalla vähän haastetta: jospa Pietilä-palkittuina ei sittenkään jätettäisi ihan tällaista puumerkkiä.

Tarja Nurmi

Arkkitehti SAFA

Arkkitehtuurikriitikko SARV

Helsinki

P.S: Ensimmäinen digitaaliseen versioon tullut yleisökommentti – tietenkin nimimerkin takaa – kuuluu: ”Onko oireellista, että helsinkläinen kriitikko haluaa pitää Kuopion matalana?” Tähän vastaisin että sillä, missä asun, ei ole itse asian kanssa mitään tekemistä. Sen sijaan esillä oleva hanke on omalla suunnallaan saanut perin vähän kritiikkiä, koska se on esitetty annettuna, nopeasti toteutettavana asiana, myös lehdistössä.

Mielestäni paikka on niin vaativa, ettei tällä tavalla hosumalla ja muita samansuuntaisia asioita tekeviä keskisuuria kaupunkeja matkimalla saada Kuopion ääntä myönteisessä mielessä soimaan kuuluvammin siinä mualiman orkesterissa.

Huomautan vielä myös kyseiselle kommentoijalle, että esimerkiksi  J V Snellman syntyi Tukholmassa, asui monissakin kaupungeissa, opiskeli mm. Saksassa ja oli professorina Helsingissä – ennen Kuopioon muuttoaan. Kuopiostakin käsin hän katsoi oikeudekseen kirjoittaa myös maailman asioista.

Itse olen jo otaniemeläisenä arkkitehtiylioppilaana ansiokkaasti kamppaillut Snellmanin Kuopion kotitalon säilyttämisen puolesta – paikalliset poliitikot ja muut hauskat herrat kun olivat sitäkin kumoamassa nurin. Kampanjoinnin yhteydessä pidin Esplanadin lavalla kantavalla äänelläni palopuheen sekä J V Snellmania kunnioittaen että talon säilyttämisen ja arvokkaaseen käyttöön ottamisen puolesta. Esiinnyin asian tiimoilta myös edesmenneen mahtavan radiotoimittaja Juha Virkkusen toimittamassa ohjelmassa. Juha taisi olla Snellmanille kaukaista sukuakin.

Kuopion puolella tässä taas ollaan. Ja oltiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s