KULTURFORUM BERLIINI

KULTURFORUM BERLIINI

Kirjoitin aikaisemmin arkkivahti-arkkivahti.blogspot.com –blogissani Berliinin Kulturforum –museokilpailusta. Laitan sen samaisen tekstin tähän. Nyt on kilpailun lopputulokseen Saksassa otettu kantaa mm. Die Zeitissa ja muutenkin. Muodoltaan löysää ja hahmotonta voittajaa – oli se nyt muuten museoistaan kiitellyn Herzog & deMeuronin tai ei – ovat nyt arvostelleet muutkin kuin minä  viime vuonna Tallinan-työhuoneestani käsin. Myöhemmin tänään kommentoin saksalaisten asiantuntijoiden kirjoituksia. Pyydän anteeksi entisen Arkkivahdin sivupersoonamuotoa, nyt kirjoitan omana itsenäni mutta kuitenkin Arkkivahti-vaihde päällä.

Kas näin viime vuonna:

screen-shot-2017-01-28-at-11-04-38-am
HERZOG & DE MEURON , VOITOKKAAT LADONRAKENTAJAT

Berliinissä on arkkitehti Mies van der Rohen suunnitteleman Neue Nationalgalerien ja kuuluisan filharmoniarakennuksen välissä ollut jo pitkän ajan täysin rakentamaton alue. Nyt tätä myös muita museoita käsittävää keskeistä Kulturforumin aluetta halutaan täydentää. Sen vuoksi on järjestetty merkittävä, kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu. Yli 40 ehdottomasti maailman kärkeen kuuluvaa arkkitehtuuritoimistoa oli mukana suunnittelemassa tulevaisuuden taidemuseota, ja tällä kertaa todellakin harvinaisen vaativalle paikalle. Joukossa oli mm. japanilaisia, portugalilaisia, saksalaisia ja tanskalaisia toimistoja, mutta yhtään toimistoa ei Suomesta. Tulevan museon on tarkoitus esitellä 20. vuosisadan taidetta, jonka esillepanoon van der Rohen suunnittelema rakennus tiedettiin liian pieneksi.

Van der Rohen elegantin näyttelyrakennuksen lisäksi alueella on Hans Scharounin eloisa sekä akustiikaltaan oivallinen filharmoniarakennus sekä sen tuntumassa elokuvasta “Berliinin taivaan alla” myös tunnettu kaupunginkirjasto, kertaustyylinen Pyhän Matteuksen kirkko sekä arkkitehtuurinsa suhteen hieman edellisiä heiveröisempi mutta sisältönsä puolesta huikea Gemäldegalerie ja muitakin kulttuurille omistettuja rakennuksia. Lähituntumassa on Potsdamer Platz sekä lännempänä suurlähetystöistä ja puolueiden toimistorakennuksista tunnettu alue, jolta löydämme myös Pohjoismaiden upean lähetystökompleksin.

Pari päivää sitten on vihdoin julistettu harvinaisen vaativan arkkitehtuurikilpailun tulokset. Voittajaksi valikoitui baselilaistoimisto Herzog & de Meuron. Ehdotus herätti julkistamisen jälkeen ensin hämmästystä ja seuraavaksi lähes kritiikitöntä ihastusta – toimistohan on usealla mantereella toimiva, vajaa 400 työntekijän ns. maailmanluokan tähtitoimisto. Tähtiarkkitehtikulttiin kuuluu myös se, että kesknään kilpailevat kaupungist kokevat savansa hyötyyä nimiarkkitehtien suunnittelemista raennuksista.

Arkkivahti on voittajaehdotusta katsoessaan kuitenkin hienoisesti ymmällään siksi, että kolmannen palkinnon saaneen, Bauhaus-mestaritalojen rekonstruktiosta tunnettu toimisto Bruno Fioretti Marquez Architektenin ehdotus ottaa kuitenkin paremmin huomioon sen, että sekä Mies van der Rohen rakennus että Matteus-kirkko tarvitsevat kumpikin enemmän ilmaa ympärilleen kuin mitä baselilaisten ehdotus sallisi. Ehdotettu museorakennus tunkee lähelle katulinjaa siten, että Neue Nationalgalerie jää Potsdamer Platzin suunnalta tultaessa sen katveeseen. Jääkin miettimään, mitä vanhan ajan kaupunkiarkkitehtuurin ja –taiteen asiantuntijat kilpailutuomaristossa moisesta olisivat sanoneet.

Voittanutta rakennusta Berliinissä on jo ennen Arkkivahtia alettu heti kutsua ladoksi (die Scheune). Sen mittojen kerrotaan kuitenkin olevan arkaaisia eli lainatun arkkitehtuurin arkkitypologioista. Ainakin –mikäli kilpailun tulos missään suomalaisessa mediassa välitetään kertoa ja arvioida – voidaan Perämöykkylän Takahikiällä saakka iloiten todeta: “Vihdoin tulevat harjakatot takaisin”. Mutta: H & de M on jo Vitra Hausissa sekä Long Islandin taidemuseorakennuksessa ansiokkaasti käyttänyt tiukkaa harjakattoaihetta – ja tällaisena loivana pienemmistä ja suuremmistakin maneeseista tuttua.

Sisäkuva hämmästyttää ja ilahduttaa: maan alle sekä kahdella kerroksellaan maanpinnan yläpuolelle kurottautuvan rakennuksen sisällä risteilee kuin kaksi katua. Niiden tapaamiskohtaan muodostuu valtavasti ns. kommunikatiivista tilaa, julkisissa rakennuksissa aina tarpeellista. Merkille pantavaa tässä rakennuksessa kuten vasta käyttöön otetussa Viron kansallismuseossa onkin se, että tilallinen väljyys suorastaan hyväilee kävijää. Niin kuuluukin!
Arkkivahti on valitettavasti pystynyt perehtymään ehdotuksiin ainoastaan tietokoneensa suuren näytön välityksellä sekä lukemalla mm. eilen ilmestyneen Tagesspiegelin artikkelin.

realisierungswettbwerb_02_preis-1__1032___innenperspektive_01

Herzog & de Meuronin taitoja Vahti ei todellakaan aseta kyseenalaiseksi, mutta lintujen perspektiivistä katsottavaa kuvaa jää silti kummastelemaan: levittäytyykö rakennus liian laajalle alalle suhteessa muihin Kulturforumin rakennuksiin?

Ehdotus osoittaa kuitenkin aivan uutta trendiä, eli suurten pullistelujen ja erikoisten, maan vetovoimaa uhmaavien muotojen puuttumista kärjen kilpailuehdotuksista – siitäkin huolimatta, että toisen palkinnon saaneet tanskalaiset luottivat amebamaiseen pohjamuotoon. Samalla tavoin Viron ERM:n kilpailussa pärjäsi viileä vaikkakin dimensioiltaan suurellinen ehdotus. Mutta siitä on jo noin kymmenen vuotta.

Mutta jotenkin Vahti olisi odottanut, että näin taitavan suunnittelijarykelmän joukosta olisi löytynyt ehdotus, joka huikean loistokkaasti olisi osannut laittaa paikkaan sen puuttuvan palapelin osan – eikä vain ”uuden sukupolven” arkaaista mutta perin yksinkertaistettua muotokieltä edustavaa, tilaa vievää ”Scheunea”. Siinä H & de M pelasi varman päälle, että tulivat kilpailuun sinänsä yksinkertaisella ehdotuksella ja hurmasivat tuomariston komealla sisäperspektiivillä ja ehdotuksen muodollisella yksinkertaisuudella.

Saman toimiston vaikuttava ja aitoa tähtiarkkitehtuurikulttia edustava purjemainen Elbphilharmonie -rakennushan on budjetiltaan moninkertaistunut ja toimii varoittavana esimerkkinä siitä, kuinka nämä kovin halutut ja mainostetut public-private -hankkeet ovat usein lähteneet kustannustenkin puolesta ns. lapasesta. Berliinin kaupunki on saanut valtiolta rahoituksen ja hankkeen toteuttamiseen 200 miljoonaa euroa ja varmaan olettaa, että budjetissa pysytään. Tämä on myös saattanut vaikuttaa tuomariston valintoihin.
Arkkivahti toteaa iloisena, että kilpailutöiden näyttely on Berliinissä auki suurin piirtein loppiaiseen saakka. Kärkiehdotusten kokonaisuutta taitaakin olla syytä pompata lennähtäen katsomaan.
Alla olevasta linkistä köytyy RBB:n tekemä lyhyehkö videopätkä tilaisuudesta, jossa kerrottiin varatun 200 miljoonaa euroa hankkeen toteuttamiseksi. On syytä muistaa, että Berliini luottaa baselilaistoimistoon, vaikka public-private -rahoitetun Elbphilharmonien kustannukset karkaisivatkin villisri käsistä. Museoiden suunnittelijoina baselilaiset tunnetaan myös upeasta Tate Modern -museosta sekä sen tuoreesta laajennuksesta, Baseliin toteutetusta betonisesta Schaulagerista sekä Yhdysvaltoihin Long Islannille joitakin vuosia sitten valmistuneesta, myöskin mudoiltaan hyvin pelkistetystä yksityisestä taidemuseosta.

Rahat museota varten varattiin jo kaksi vuotta sitten. Rakennuksen on ajateltu valmistuvan vuoteen 2021 mennessä. Hanke eteni aluksi vuosikymmenin ajan etanan vauhtia, mutta nyt sanotaan toteutuksen kiirehtimisen aiheuttavan jopa huimausta – näin totesi asiasta ainakin RBB:n TV-toimittaja.

Kuvat ovat kaikki antanut Vahdin käyttöön Stiftung Preussischer Kulturbesitz.

Tässä siis linkki RBB:n videoon: http://www.rbb-online.de/kultur/beitrag/2016/10/museum-der-moderne-ergebnis-wettbewerb.html sekä radiotoimittajan kannanottoon:
http://mediathek.rbb-online.de/radio/Kultur/Außen-bescheiden-innen-oho-Das-künftig/Inforadio/Audio?documentId=38600994&topRessort=radio&bcastId=32100982

Rakennus on kuulemma (näin radiotoimittaja) ulkoa ”bescheiden” ja sisältä ”oho”.

Kirjoitus on blogissani julkaistu viime vuonna pian kilpailun (Realisierungswettbewerb) ratkettua eli 29.10.2016

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s