ASUNTOPOHJISTA, TAAS

ASUNTOPOHJISTA, TAAS

Vilkaisin iltapäivällä Suomenlinnaan järjestetyn, kohteen neliömäärän suhteen vaatimattoman mutta arkkitehtonisesti sitäkin vaativamman arkkitehtuurikilpailun vastikään julkistettuja tuloksia. Kilpailun voitti hauska pohjamuodoltaan sakarainen ehdotus, jonka räystäättömyyttä ja jotenkin mihinkään suurelti kantaaottamattomuutta kuitenkin kummeksuin. Arkinen, jotenkin, ajattelin, vaikka osin myös ansiokas. Vilkuilin myös kärkiehdotuksen asuntopohjia, ja totesin että niissä on asuttavuuden suhteen myös puutteita. Kunnon harjaktto ja portaiden johtaminen jonkinlaisille vinteille on mielestäni Suomenlinnaan vallan passelia.

Plaaneissa olisi kenties vaihtanut keittiönurkkauksen ja kylpyhuoneen paikkaa ja luonut avoimemmat oleskelu- ja ruokailutilat.

screen-shot-2017-02-09-at-8-30-50-pm

Olen aina pitänyt ratkaisuista, joissa vanehmpien makuuhuoneen yhteydessä  tai lähellä on kylpyhuone. Pidän myös ratkaisuista, joissa makuuhuoneet eivät avaudu olohuoneeseen – ihmisillä on eri aikataulut kun lapset ovat pieniä. Vanhempien makuuhuoneen olen aina itse halunnut omissa pientalosuunnitelmissani sijoittaa siten, että siitä on jonkinlainen välimatka muihin makuuhuoneisiin. Tähän liittyvää selitystä ei liene tarpeen sen kummemmin perustella: aikuisilla on oikeus yksityisyyteensä ja omaan eroottisesti tyydyttävään yhteiselämään, oli sitten lapsia tai ei.

Pidän taiten tehtyinä myös asuntoja, jossa sisääntulotlioista on mahdollisimman vaivaton yhteys keittiöön. Optimaalista on sekin, että keittiön ikkunasta näkyy kulkutie, jota pitkin tullaan taloon – Suomenlinnan tapauksessahan etsittiin lähinnä pientalomaisia ratkaisuja. Silloin tällainen on mahdollista järjestää. Tärkeätä on, että keittiössä puuhailevilla on mukavaa katsottavaa – myös silloin kun keittiö on avoimessa yhteydessä päätiloihin. Ihanteellista on, jos keittiöllä on oma ulko-ovi ja mukavaan ilmansuuntaan avautuva pieni aamiaisterassi tai parvekemainen hauska kolonen tai nurkkaus.

Löysin sitten yhdestä lunastuksesta, nimimerkiltään KIVI PAPERI SAKSET, kerrassaan mainioita asuntojen pohjaratkaisuja. Tässäpä niistä ns. screen shot:

screen-shot-2017-02-09-at-7-53-32-pm

Tässä on mukavaa, että makuuhuoneet ovat kahdesa ryhmässä, tupakeittiö ja olohuone tilavana kokonaisuutena niiden välissä ja tilamitoitus ja tilojen jäsentely on vaivattoman näköinen. Vanhempien makuuhuoneen ja lasten tilojen välillä on välimatkaa ja olohuoneen ja makuuhoneen välillä tietynlainen ns. puskurivyöhyke. Lastehuoneista on vaivaton tulo tupakeittiöön ja tilava kylpyhuone on niiden lähellä. Keittiöillä on iso ikkuna ulkomaailmaan ja mainiost mahtuu myös kunnon ruokapöytä. Vanhempien makuuhuoneesta on pääsy terasslle ja ulos pääsee myös olohuoneesta. Suomenlinnan syysmyrskyissä ja talvipakkasilla on hienoa, että on takka – ja toivon mukaan varaava.

Kivoja, siis, plaanit.

Vertailun vuoksi on sitten  palkinnolle päässyt noppamainen pienkerrostalo, mutta siinä plaanit eivät mielestäni ole asuttavuudeltaan ihan yhtä onnistuneita. Ihmettelen muutenkin kummallisen tasakattoisen kuution pääsyä palkinnoille, mutta tuntemattomia ovat juryjen tiet. Tässä screen shot:

screen-shot-2017-02-09-at-8-12-49-pm

Tässä ratkaisussa, toisen palkinnon saaneessa, miellyttää toki selkeys ja ajatus painovoimaisesta ilmanvaihdosta – siksi sis hormit. Kritisoisin sitä, että kylpyhuone on kaukana makuuhuonesta, ja sitten kun sanitettitila on lähellä ns. vanhempien makuuhuonetta, ei siinä olekaan suihkua. Mutta toisaalta: pitkät näkymät tuovat asuntoihin vanhan ajan tilasarjojen klassista henkeä.

Kilpailun nettisivustolta löydämme kaikki palkitut ja lunastetut, niiden tekijöiden nimet ja piirustusaineiston. Muistaakseni selailin joskus viime vuoden loppupuolella läpi kaikki ehdotukset ja totesin, että niiden perusteella vain harva työryhmä ja tekijä näytti ymmärtävän paikan erikoislaadun. Suuri osa ehdotuksista oli tehtävän vaativuuteen nähden melko kypsymättömiä ja väärällä tavalla huomiohakuisia.

Juryn ratkaisu palkitun osalta on siisti ja varovainen. Niin on kenties parempi.

Yksi vastaus artikkeliiin “ASUNTOPOHJISTA, TAAS

  1. Lisähavalintonani: Jos otetaan huomoon Suomenlinnan kilpailukohteen sijainti erttäin tuulisessa paikassa, on perin erikoista, että joissakin ehdotuksissa asuntojen ulko-ovet avautuvat suoraan olohuoneeseen. Paikka on talvisin joskus säätilansa puolesta todella rankka, ja asukkaiden on vaikkapa lautalta kotiin sillan yli kulkiessaan pukeuduttava poikkeuksellisen lämpimästi – myös ja ennen kaikkea lasten. Naihin olosuhtesiin nähden katson asuntosuunnittelussa siltä osin puutteelliseksi sen, ettei ole ymmärretty paikan sääoloja. MItä ihmeen vikaa tuulikaapissa tai verannassa on, saati mitä vikaa on siinä, että tuollaisella paikalla asuvilla on riittävät vaate-ja kenkätilat heti kotiin tultaessa? On aivan eri asia asua rivitalomaisesti jossain Saksassa tai Hollannissa kuin Suomenlinnan karuilla saarilla. Näitä detaljeja täytyy yksityiskohtaisemmassa suunnittelussatodella osata hioa ja jumpata, jotta asunnot toimivat moitteettomasti myös käytännössä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s