LUKEMISTA / READING

LUKEMISTA / READING

Monocle on julkaisut jo useita järkälemäisiä oppaita parempaan tapaan tehdä asoita. Nyt tuli pakettikortin mukaan postissa niistä tuorein. Se käsittelee syömistä ja juomista – olematta silti mikään keittokirja. Arkkivahdlla on siis oleva hauskaa viikonloppulukemista. Tässäpä kansikuva:screen-shot-2017-02-10-at-10-37-00-am

Kirja esittelee myös paikkoja, joissa on mukava käydä syömässä, ostamassa ruokaa ja nauttimassa vaikka kuppi tuoksuisaa teetä. Promootiovideossa vilahtaa myös Helsingin vanha kauppahalli antimineen.

Oma suosikkiruokani saattaa joskus olla ohuenohut pala oikeata ruisleipää, sen päällä raikasta oikeaa voita ja pohjoisen valon kypsyttämiä raikkaita kurkkuvipaleita, keskenään oikeassa suhteessa – ja tämä ihanuus nautittuna uimalenkin jälkeen sileän graniittisen niemen nokassa ulapalle katsellen.

Itse en aina jaksa innostua uusimmista ruokamuodeista ja jyvien kanssa hifistelemisestä. Valmistankin mielelläni ruokani alusta saakka itse, ja usein vuodenaikojen mukaan. Eilen kattilassa porisi punajuurikeitto. Esikeitettyjen ja kuorittujen sekä paloteltujen  juurimukuloiden lisäksi ainesosia olivat kotimaiset perunat, porkkanat, punasipulit jne. Keiton soseutin uskollisella sauvasekottimellani sellaiseksi, että jäi tietynlainen käsityön jälki. Mukana oli myös creme fraichea, suolaa, mustapippuria. Ei liikaa, koska juureksissa on omat hienot makunsa. Punasipulit kuullotin kaikkein ensimmäiseksi suuren kattila pohjalla ihan oikeassa voissa. Lopuksi sitten murustin soseutettuun keittoon suomalaista Aura-juustoa kannen alle muhimaan ja sekoittumaan. Lautasella hehkeänpunaista, porkkanamurenien vuoksi hienosti oranssiin taittuvaa tulikuumaa ihanuutta koristi yrttien vihreys. Keitto tuoksui niin hyvältä että koirakin oli siitä innostunut. Ihanuuden nauttimseen valitsin Arabian ulkopuolelta sinisen ja sisältä valkoisen 24h-kulhon ja käteen kauniinmuotoisen arkilusikan. Nautinto ei sen kummempaa vaatinut.

Monoclen kirjasta on Internetissä muutamia aukeamia, tässä vaikkapa yksi:

screen-shot-2017-02-10-at-10-55-30-am

Ihan tavaillisiakin ruokiani on kehuttu, muidenkin kuin koiran toimesta. Mutta esimerkiksi matkoilla on kerrassaan mahtavaa päästä syömään myös silmillään, ja joskus on fine dining (suomeksi veljenpoikani sanojen mukaan flöö dö flöö) myös paikallaan. Laaturavintolan henkilökunnan liika spräädäily tyyliin: ”. . . ne vuohet joiden maidosta tämä teelusikan kokoinen juustopala on lautasellenne valittu, ovat katsoneet Pyreneitten kauniita auringonlaskun värittämiä maisemia . . .” nostaa kuitenkin käsittämättömän halun juosta kauheata vauhtia pakoon, ihan minne vaan, ja mahdollisesti nauramaan.

Odotan innolla hetkeä, jolloin koiran kanssa päiväkävelyllä käydessäni saan postikonttorista käsiini Monoclen sarjan uusimman, painavan teoksen. Varsinainen arvio kirjasta ja sen monisatasivuisesta sisällöstä tulee sitten ajan kanssa. Aina jännittää, onko kotimaastani päässyt mitään mukaan kirjaan – mellähän on ihania ja erikoisia ravintoloita ja kahviloita. Myös suomalainen ruoka ajatuksella ja taidolla valmistettuna on täysin mallikelpoista. Onkin kiinnostavaa nähdä, onko mukana minunkin muualta tuntemiani paikkoja – siitäkin huolimatta, etten kuulu niihin jotka matkoilla lähinnä etsivät uusia ruokaelämyksiä. On muutakin tekemistä kuin jatkuva sapuskojen kanssa sählääminen.

Ruoan on oltava hyvää ja siitä tulee osata nauttia. Työasioiden ja varsinkin hankalien sellaisten sotkeminen edes lounastamiseen ei mielestäni kuulu asiaan.

Tässä takakansi.screen-shot-2017-02-10-at-10-37-57-am

I am expecting a package from Germany. I will soon pick up a new MONOCLE guide from my post office. This time the new guide concentrates on eating and drinking. I will later write a review about this book which will be by weekend reading. Check out the promotion video.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s