ATLAS – MUTTA MITENKÄS SUOMI JA RUOTSI

screen-shot-2017-02-11-at-11-55-08-amATLAS – MUTTA MITENKÄS SUOMI JA RUOTSI

Kustantamo nimeltä Gestalten tekee myös lastenkirjoja, nimikkeellä Little Gestalten. Innostuin kovasti kun löysin lastenkirjojen joukosta isokokoisen teoksen nimeltä The Illustrated Atlas of Architecture and Marvelous Monuments. Marvelous on yhdellä ällällä, minä käytän kahta.

Kannen ulkoasu on hauskasti nyky-vanhanaikainen ja värejä tietenkin myös riittää. Jo kannessa kehutaan, että kirjasta löytyy sekä kahdeksan mannerta että 80 arkkitehtuurimaata – siis myös niitä, joista löytyvät ne ihastuttavat monumentit.

Kirjan tekijöitä ovat Sarah Tavernier ja Alexandre Verhille, jotka ovat myös tehneet arkkitehtuuriesimerkkien valinnat. Selailun perusteella he eivät takuulla ole käyneet Suomessa tai Ruotsissa, koska kummastakaan maasta ei ole ainuttakaan kohdetta. Se on perin outoa, koska Suomea ja Ruotsia pidetään korkealaatuisen arkkitehtuurin maina ja kirjassa esitellään monumenttien lisäksi myös modernistisia tai nykyajan rakennuksia. No, kohteita ei ole myöskään Virosta, Latviasta tai Liettuasta, ja Saksastakin ovat mukana vain Neuschwansteinin linna ja Berliinin DDR:n ajan symboli, pallopäinen linkkitorni. Islannista ei ole tajuttu ottaa mukaan upeata uutta konserttitaloa, vaikka Norjasta sen sijaan on kelpuutettu sekä Oslon oopperatalo että vanha sauvakirkko.

Ensiselailulla valikoima onkin sekava. Vaikuttaa siltä että kohteet on valittu melko sattumanvaraisesti eivätkä kaikki edes arkkitehtonisen laatunsa perusteella. Erikoisuudellakin on päässyt mukaan. Mutta hauskaahan tällaista on selailla, maiden lippuineen ja muine tietoineen.

screen-shot-2017-02-11-at-11-56-00-am

Mutta ihmettelen sitäkin, että Saksa lasketaan kuuluvaksi Pohjois-Eurooppaan mutta Puola Keski- tai Itä-Eurooppaan. Ranska taas on tekijöille Etelä-Eurooppaa. Oma maantietoni on  hieman toisenlaista, ja harmittaa kun oudot rajaukset korostuvat vielä kartan värikenttinä.

screen-shot-2017-02-11-at-11-55-35-am

Oma näkemykseni on, ettei tämä olisi lasten arkkitehtuurikirjalahjaa miettiessäni mitenkään ykkösenä. Maanosat tästä oppii hauskasti, ja kaupunkejakin. Mutta: Romaniasta en ehkä olisi valinnut Bukarestin kamalaa parlamenttirakennusta enkä nykyisestä Varsovasta Kulttuurin ja tieteen palatsia, sitä kermakakkua. Valintani olisi osunut Puolanjuutalaisten historian museoon, ehdottomasti.

Kuvat ovat kirjasta. Tiukka kritiikkini ei teilaa teosta, joka on toki hyvällä asialla. Itse veisin lapset vaikka Tukholman kuninkaanlinnaan, Tarton kansallismuseoon, Tallinnan Merimuseoon entisissä lentokonehalleissa ja Italiassa vaikkapa Venetsiaan – joka sekään ei, kumma kyllä, ole kirjassa mukana. Firenzenkin ovat tekijät sivuuttaneet. Prahasta jäi mukaan ottamatta upea kuninkaanlinnakompleksi, eikä Ranskastakaan tunneta paikkaa nimeltä Versailles – joo, ja Potsdamkin puuttuu.

Maiden nimet ovat sentään oikein ja jopa kaunokirjoituksella. Siitä pisteet.

Kirjan tiedot:

The Illustrated Atlas of Architecture and Marvelous Monuments

By: Alexandre Verhille and Sarah Tavernier
Recommended for ages 8 and up
Language: English
ISBN: 978-3-89955-775-6

Publisher: Gestalten

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s