MITTAKAAVA HUKASSA – JA VÄHÄN MUUKIN

MITTAKAAVA HUKASSA – JA VÄHÄN MUUKIN

Viime aikoina on tietoisuuteeni tullut monenlaisia rankasti ylimitoitettuja ja mittakaavattomia hankkeita, eri puolille pohjoista kotimaata. Näistä uusin on jo joitakin vuosia sitten vireillä ollut grynderihanke Olympiastadionin tuntumaan. Porvoon jokirantakin ollaan pilaamassa oikein urakalla ja rakennus- ja keskusliikkeen johdolla.

Helsingissä kyse on yrityksestä rakentaa HIFK:n maanalainen jääkiekkoareena, jonka siivellä sitten saataisiin tehdä massiivinen, Kalasataman keskuksen suuruinen kokonaisuus Keskuspuiston ja Töölönlahden sopukan väliselle, lähinnä urhelun ja liikunnan rakennusten ja toimintojen alueelle.

Hanketta yritetään nyt legitimoida arkkitehtitoimistojen kutsukilpailulla, joka on vastikään ratkaistu. Kilpailun voitti arkkitehtitoimisto  B&M Oy. Tavan mukaan hankkeesta on mediassa ollut esillä kauniita tietokonekuvia.

Kyse ei kuitenkaan ole urheilurakennuksesta. Idea onkin puhtaasti se, että nyt saataisiin  urheilun varjossa Keskupusitoon ja avoimeen kaupunkimaisemaan gryndattua mittava projekti. Tämä alla oleva tietokoneruudulta napsaistu kuva näyttää, mistä on kyse ja kuinka piittaamaton ehdotus on muusta kaupunkirakenteesta ja ympäristönsä urheilurakennusksista ja niiden muodoista.

screen-shot-2017-02-16-at-1-20-03-pm

HS esitteli jo aikaisemman, PES Arkkitehtien hieman toiseen paikkaan laatiman ehdotuksen perin näyttävästi. Media käytti jo silloin täysin kritiikittä otsikoissa sanoja ”tällainen nousee”. No ei tuollainen varmasti nouse, tuosta vaan. Nytkin tosin täysin paikkaan sopimatonta projektia kiitteli jopa radiossa ja melkoisen sinisilmäisen oloisesti apulaiskaupuginjohtaja Anni Sinnemäki, yksi juryn jäsenistä.

Arkkivahtina olen vastikään ehdottanut Kuopioon tuumaustaukoa järjettömän paisutellun  Kuopion Portti -rakennushankkeen suhteen ja ehdottanut että ainakin osattaisiin oululaisten tavoin edes järjestää arkkitehtuurikilpailu  – jossa olisi mukana ajatus KOHTUULLISESTA kerrosalasta ja ympäristöön ja kaupungin luonteeseen sopivasta massoittelusta.

HS haastatteli Helsinki Garden -hankkeen uutisoinnin yhteydessä nopeasti myös ”professoreja”, joista yksi on toki siirtymässä emeritusten kastiin, yksi on taiteilijaprofessori ja yksi ei ole professori laisinkaan. He ovat kuitenkin arkkitehtuurin ja rakentamisen pitkän linjan asiantuntijoita. Mutta hohhoijaa, kuinka Internetin kommenttiketjuissa moni teilaa heidätkin jonkinlaisina ymmärtämättöminä ja asioita jarruttavina jäärinä.

Ei tarvitse olla kovinkaan terävillä hoksottimlla varustettu, mutta silti ainakin pikkuisen sivistynyt kansalainen tajutakseen, että esiretty rakennelma on kooltaan ja olemukseltaan paikkaansa täysin sopimaton. Muotokieli on huomioarkkitehtuurille tyypillistä siinä, että tarkoitus on vain erottua muusta ympäristöstä.

Olen alkanut vahvasti olla sitä mieltä, että erityisesti tällaisia rahantekoprojekteja eteen päin puskettaessa usein käytetty huomiohakuinen arkkitehtuuri on kyseenalaisen sankarillisesti ajautumassa eksyksiin. Se pitäisi nyt rivakasti ja toimivan kompassin kera saada takaisin paremmille poluille.

Medialle toivosi edes pientä kriittisyyttä näiden jatkuvasti esiin pulpahtelevien ylisuurten hankkeiden suhteen sekä ennen kaikkea napakampaa tutkivan journalismin otetta. Ihan oikeasti.

3 vastausta artikkeliin “MITTAKAAVA HUKASSA – JA VÄHÄN MUUKIN

 1. Siinähän niitä perusteita. ”Olen sitä mieltä”, ja ”rahantekoprojekti”.

  Savimaja ei olisi rahantekoprojekti, eikä myöskään mittakaava ylittäisi mielikuvituksen rajoja.

  Tykkää

 2. Höpö höpö. Minä en ole kirjoittanut sanaakaan savimajoista. Helsinki Garden sijoittusi – siis ennen kaikkea kovan rahan asuntojen gryndaus- eli bisneshankkeena – avoimelle urhelurakennusten ja – toimintojen alueelle, joka on osa keskuspuistoa. Olenvahvasti sitä mieltä että urheilurakennuksien varjolla ei pidä päästää turmelemaan Mannerhemin patsaalta alkavaa Keskuspuistoa. Se kuuluu Helsinkiin erittäin tärkänä osana kaupungin olemusta. On aivan typerää edes heitellä savimajoista, Nimeä vaan kehiin, ja ehkä sitten kommentoimaan vaihteeksi vaikka selvin päin – tuollaisilla heitoilla ei ole mitään virkaa.

  Tykkää

 3. Toisaalla on tullut kommentteja että ensin vastustettiin Guggenheimia ja nyt sitten tätä – siis että minäkin. Kuinka monta kertaa täytyy alleviivata, että en vastustanut Guggenheimia vaan tapaa jolla sitä koetettiin saada Helsinkiin. Jamuiden ehdoilla mutta meidän rahoillamme.

  Paras paikka olisi sille ollut vaikkapa Saarisen rautatieaseman hallintosiipien yhteydessä ja toteutettuna niiden sisäpihalle – joka siis on rakentamaton. Lentokentältä junalla puolessa tunnissa Hlesingin sydämeen, maailmankuulun rakennuksen ja Saarisen alkuperäistilojen poskeen ja Helsingin muiden tademuseoiden ja Esplanadin tuntumaan.

  Mutta: EI tuollaisena ehdotetuna mustana rumiluksena Eteläsatamaan.

  Helsinki Garden on asuntojen gryndaushanke keskuspuistoon kuuluvalle puistoalueelle – vastustan siksi. En hanketta, en rakentamista, en arkkitehtuurikilpailuja enkä gryndausta sinänsä.

  On aivan käsittämätöntä leimojen läiskimistä jopa älykkäiltä ihmisiltä, että leimataan tuosta vaan kaiken vastustajaksi.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s