PIENI LISÄYS – HELSINKI GARDEN

PIENI LISÄYS – HELSINKI GARDEN

Olen myös facebookossa. Se on osittain hauskaa mutta toisinaan uuvuttavaa. Helsinki Garden -hankkeen yhteydessä tili jakamaani blogikirjoitukseen useita kommentteja. Muutama niistä osoitti, että uutisointi kutsukilpailun tarkoituksen suhteen oli huteroa tai sitten ei lehtikirjoituksia ole luettu riittävän huolellisesti.

Mukaan tuli myös parkkipaikka-argumentti, jota nykysin ylesesti kytetään: mikäli laajalla rakentamattomalla alueella on paikoitusalue, mielletään asia siten että juuri tälle paikoitusalueelle tulisi mahdollisimman pian tehdä suunnitelma suureksi ja  tietenkin myös ympäristöstään erottuvaksi rakennukseksi. Näin oli Guggenhiem-kilpailun laita, vaikka aiemmin järjestetyn (järjestäjänä Helsingin kaupunki) Kirjava satama – kilpailun arvovaltainen asinatuntijajury oli todennut, millainen rakentaminen ei Eteläsatamaan sovi. Guggenheim-kilpailu järjestettiin tietenkin niidenkin näkemysten vastaisena. Hankkeen kiivaimmat puolustajat argumentoivat nimen omaan sillä, että koska paikalla on paikoitusalue, tulee sille rakentaa. Hmpppfff.

No, mitä noista. Yksi kommentoija kirjoitti kauniisti, että minulla on joskus arkkitehtuurin sihteen ”kivoja pointteja” !!!!!!!! Nauratti – olenhan vuosia seurannut arkkitehtuuria, arvioinut sitä ja analysoinut valtavan määrän rakennuksia, ihan työkseni ja välillä jopa työhöni tilapäisest työlääntyen. Mutta että ”kivoja pointteja”. Se siitä arkkitehtuurikritiikin ja -journalismin arvostuksesta, taidealan kriitikolta. Hmpppfff.

Helsinki Garden -kilpailun voittajaehdotus pitäisi saman kommentoijan mukaan toteuttaa juuri tuollaisenaan ja hänen mielestään ehdotettu rakennus sopi hyvin paikkaansa.

On kuitenkin tarpeen huomauttaa, että kyse ei ollut ”rakennussuunnittelukilpailusta”. Sen sijaan hankkeen taustataho halusi testauttaa sitä, mahtuisiko suurimittakaavainen kovan rahan asuntohanke Olympiastadionin suurkorettlin alueelle. Kommentoija unohti kokonaan sen, että keskuspuisto alkaa Lasipalatsin ja Mannerheimitein patsaan vaiheilta. Olympiastadionrakennuksen suurkortteli on määritelty urheilurakennuksille varatuksi keskuspuiston osaksi. Keskuspuiston alueella voi tietenkin sijaita myös paikoitusta varten varattuja avoimia alueita – ei siis ”parkkipaikkoja”, joiden ajatellaan mukavasti muuntuvan rakennusmaaksi.

Tässä tuli mieleeni myös Tallinnan uusi Tondiraban jäähalli. Se on saanut sekä betoni- että puuarkkitehtuurpalkinnon – siitäkin huolimatta että arkkitehtuuriltaan korketasoinen mutta hahmoltaan vaatimaton rakennus toteutettin tyystin ilman suuria grynderikylkiäisiä sekä suhteellisen edullisin kustannuksin. Maanalaisista rakennuksista meillä Helsingissä on vuorostaan kansainvälisesti arvostettu Temppeliaukon kirkko, jota ei rakennukseksi edes erota. Tallinnan uusi halli sijoitettiin Lasnamäkeen. Ihan viereen pääsee julkisilla kulkuneuvoilla, kätevästi. Kuva on Tondiraban hallin hauskasta betonijulkisivusta.

img_1804

Jääkiekon pelaamista verten ei minun, Arkkivahdin, näkemykseni mukaan pitäisi missään nimessä tuhota avointa keskuspuistoa. Ne jotka sitä kommenteissaan haluavat, eivät ymmärrä omaa kotkaupunkiaan ja sen ominaisluonnetta vaan innostuvat aina kun joku ehdottaa muodoiltaan erikoisia ja ympäristöönsä minäminäminää huutavia hankkeita.

Kaikki kunnia voittajaehdotukselle ja sen laatineelle arkkitehtitoimistolle, mutta paikka ja mittakaava ovat vääriä, samoin  pääkäyttötarkoitus. – Asuntoja Helsinki tarvitsee, se on totta. Mutta ei keskupuistoon ja urheilurakennusten ja -toimintojen alueelle.

Kuva on St Jacobin jalkapallostadionista Baselista. Se toteutettiin entisen stadionin paikalle. Pahemmin pullistelematon kokonaisuus käsittää sekin myös asuntoja ja myymälöitä. Satdionia ei siis tömäytetty keskelle puistoaluetta vaan se korvasi entisen urhelustadionin. Asuntosiipi – pitkä rakennusmassa stadionin katsomosta oikealla – seuraa katulinjaa ja on hahmoltaan muuhun ympäristöön sopiva. Rakennus otettiin käyttöön vuonna 2002 ja sen suunnittelija on baselilainen, nykyisin maailmankuulu arkkitehtitoimisto Herzog & deMeuron.

screen-shot-2017-02-18-at-12-16-23-pm

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s