RINTAMAMIESTALOT, UUDET JA VANHAT

screen-shot-2017-02-19-at-12-29-50-pmRINTAMAMIESTALOT, UUDET JA VANHAT

Helsingin Sanomat kirjoittaa sunnuntainumerossaan siitä, miltä vanhoja korvaavien uusien ”rintamamiestalojen” tulee näyttää.

Kuvassa on Kannustalojen oma, tälle alueelle sovellettu malli ”Harmaja”, jonka mukaan helsinkiläisperhe on rakentanut talonsa, vanhalle rintamamiestaloalueelle. Harmaja-talomallistosta vastaa sisustussuunnittelija, mutta artikkelissa puhutaan ”arkkitehdista”. Rakennusvavonta ei ole hyväksynyt tämän piirtämiä valmistalomallin terassin aidan pylväitä – olivat ilmeisesti liian massiivisia. No, sellaista sattuu ja rakennusvalvonnalla on lupa olla näissä asioissa tarkka.

Arkkivahti kysyy:

Onko ihan todellakin välttämätöntä kehitellä 2000-luvulle näin pliisua tulkintaa puolitoistakerroksisesta, kompaktista rakennuksesta – kun ympäristön taloissakin on keskinäisiä eroavaisuuksia, erilaisia ikkunoita, epäsymmetriaa jne. Kuvan rakennuksen betonielementestä tehty sokkeli on sitä paitsi ruma, ja se sietäisi taatusti erilaisen aukotuksen.

On toki oikein, että perinteiselle omakotialueelle ei vanhoja taloja purettaessa rakenneta mitä tahansa lättänöitä. Harjakatoissa tai räystäissä saati ympäristön väritykseen sopivissa julkisivuissa ei sinänsä ole vikaa niissäkään.

Mutta: näin mitäänsanomatonta tulkintaa ei kuitenkaan pitäisi olla edes talomallistoissa ja varsinkaan niissä. Kyllä oman aikansa rintamamiestaloissa oli niissäkin variaatioita vaikka kuinka paljon.

Tämä ei ole kannanotto kirjoituksessa mainitun perheen valintaan. Arkkivahtina ilmaisen ainoastaan ihmetykseni siitä, että valtakunnan päälehdessä esitellään näin epäonnistunutta tulkintaa siitä, millainen nykyrakennus sopii vanhalle rintamamiestaloalueelle. Kun katujulkisivu on lähes symmetrinen aukotuksen osalta, on outoa, että kellarikerroksen elementit eivät sitten olekaan.

Hmmmmmpfff.

Pullantuoksuista sunnuntaita kaikille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s