KAUPPALEHTI / HERRALA / JATKAA

nayttokuva-2017-02-22-kello-8-55-43KAUPPALEHTI / HERRALA / JATKAA

Kauppalehti jatkaa ns. SAFA-mafiaväitteistä alkanutta artikkelisarjaa. Nyt on eilen otsikoitu, että raskas kaavoitus tuo ne kustannukset. Toimittaja Olli Herrala on lainannut kiinteistösijoitusyhtiö Investors Housen toimitusjohtaja Petri Roinista, joka on myös RAKLI:n Yhdyskunta ja Infra -johtoryhmän puheenjohtaja. Roininen on kirjannut asioita omaan blogiinsa, josta artikkelin sisältöä näyttää poimitun. Tässä linkki Roinisen omaan blogikirjoitukseen.

Herralan artikkelin lopussa nojaudutaan vuorostaan Rakennuslehteen. Kirjoituksessa pohditaan tontin hinnan osuutta asuntojen neliöhintoihin. Tekstin mukaan jo tontin hinta tekee vuokraneliön hintaan reilun kymmenen euron osuuden, jo ennen kuin on edes rakennettu mitään. No ei näiilä tontin hinnasta tulevilla rakennusoikeuden hinnoilla olekaani hme, jos neliövuokrat alkavat pomppia  reilun 20 euron tietäömissä – mikä on täysin kohtuutonta. Mutta: eivät ne tontin mukanaan tuomat kulut joka paikassa tuollaisia ole – ja jos muka ovat, ollaan metsässä.

Herrala tai joku väittää artikkelinsa lopussa myös, että mm. arkkitehtuurikilpailun  järjestäminen nostaa kohteen hintaa. Tuota en usko, kilpailuilla (mm. ATT:n järjestämillä) etsitään optimiratkaisuja ja mahdollisimman kustannustehokasta laatua – ja myös löydetään.

Kirjoitus on jollain tavoin sekava, mutta ennen kaikkea ihmettelen otsikon ilmaisua RASKAS KAAVOITUS. Kyllä Helsingin urbaanissa kontekstissa pitää olla huolella mietitty asemakaava – mitä raskasta siinä muka on? Mikäli olen oikein ymmärtänyt, se väläytelty ns. trumpilainen  kaavoitus se takuulla vasta raskasta olisikin – maksajille ja asukkaille. No joo, skämt åsido eli leikki sikseen. Amerikkalainen kiinteistömoguli taisi jättää arkkitehdeillekin palkkioita maksamatta.

Jossain yhteydessä teemaan liittyneissä nettikommenteissa käytettiin sellaistakin ilmausta kuin asemakaavassa oleva PAKKOKERROS. Johan tässä argumenttien viidakossa eksyy fiksumpikin.

Seuraan edelleen eli ajan salliessa uteliaana, minkälaista puuroa, jauhoja ja vellejä Kauppalehden artikkelien mukanaan tuoman keskustelun tiimoilta vielä löytyy. Kansalaisille tulisi kuitenkin tämän sekavan SAFA-mafia-gaten  puitteissa avoimesti kertoa, mikä rakennuksissa oikeasti maksaa ja minkälaisten asioiden kustannusvaikutukset ovat sen sijaan täysin marginaalisia. Lapsikin ymmärtää, että jos tontin hinta on neliötä kohden enemmän kuin mitä itse rakentamisen hinta, niin kallistahan sillä tulee. Toimimattomilla markkinoilla (Helsinki) siihen kun roiskaisee vielä kelpo kestokaatteet päälle, niin johan on hulppeata, hintatasoltaan. Laadusta ei nyt niin voi mennä takuuseen.

Mutta nyt tulee tosi tyhmä kysymys: Kun niitä torneja niin hingutaan ja rakennellaan, niin mitenkäs sitten korkeissa torneissa myytävä neliöhinta huimii jo kymppitonninkin pinnassa. Meinaan kun sitä maata Suomessa kyllä löytyy ja sen tontin päälle niitä kerroksiakin on kasattu sen verran runsaasti, että luulisi sen vaikuttavan kerrosneliötä kohtaan tulevaa tontin hintaa roimasti laskien. Tällä logiikalla olisikin fiksuinta laittaa ne vuokra-asunnot niihin torneihin – kun vievät niin vähän sitä tonttimaata. Kas kun on niin paljon pinossa ja päällekkäin. Ai eikö, sitä tontin hintaa tulee siis niille neliöille joka tapauksessa se 2000 ja ylikin? TÄ?

Jokin tässä nyt mättää.

Mutta Herrala voisi myös selittää, mikä on se RAKENTEELLINEN AUTOPAIKOITUS.

Laitan tähän myös linkin professori Yrjänä Haahtelan haastatteluun, todella asialliseen, suhteellisen tuoreesta Rakennuslehdestä.

Tässä siitä ns. screen shot:

screen-shot-2017-02-22-at-1-36-10-pm

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s