AS OY HELSINGIN KONSTAAPELI SPAAK

screen-shot-2017-02-27-at-11-15-39-am

AS OY HELSINGIN KONSTAAPELI SPAAK

Elämään mahtuu monenlaisia ilonaiheita. Yksi niistä oli viimeviikkoinen vierailu Helsingin Vanhankaupungin alueella, yhdessä kollega Pauli Siposen kanssa.

Siponen on Avarrus-nimisine arkkitehttoimistoineen saanut aikaiseksi todella miellyttävän puurakenteisien ja painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetun kolmen perheen rakennuksen. Avarruksen toinen pääosakas on Niilo Ikonen, työntekijöitä on yhteensä puolisen tusinaan ja toimistolla on aivan oma raikas ja persoonallinen profiilinsa.

Uudisrakennuksen toteuttamisen sivussa on onnistuttu säilyttämään myös paikalla sijaitseva entinen renkitupa, sekin tietenkin hirsirakenteinen, punamullattu ja mustakattoinen. Kuva on screen shot Avarruksen omilta sivuilta ja sen on ottanut Ville Vappula – omat ulkokuvani ovat hieman harmaampia koska taivas oli vierailun aikana pilvessä. Erityistä kohteessa on, että arkkitehtitoimisto on toiminut rakentamisesta vastaavana osapuolena ja voinut rakennusvaiheessa myös valita hyviksi tietämiään tekijöitä.

Vaikka vierailupäivä oli harmaa, oli mieleni sitäkin iloisempi: asuntojen pohjaratkaisut ovat selkeitä ja konstailemattomia, materaalit on valittu huolella ja yläkerran makuuhuoneillakin on ranskalaiset parvekkeet – jopa kukkalaatikkoineen. Kuvassa näkyy nitä varten taivutetun telineen runkoa.

img_2798

Asunnot ovat  vajaa 100 neliömetrin kokoisia ja kahdessa tasossa. Olohuone ja keittiö ovat avointa tilaa, ja olohuone on ylikorkea. Keiitiön nurkassa on hauska takka. Sekä ala- että yläkerrassa on tyylikäs kylpyhuone. Kiinteät kalusteet ovat arkkitehtien itsensä suunnittelemia ja konstailemattoman kauniita.

img_2809

Koska asuntotoja on vain kolme, täyttävät alakerran sanitettitilat liikuntaesteisten vaatimukset, tosin niukasti. Kaikkien asuntojen alakerrassa on myös makuuhuone, eli kipsijalkainenkin täällä pärjäsisi. Portaiden vieressä toisen kerroksen tasolla on hauska työ- tai kirjastonurkkaus, sopiva myös television katseluun. Kuvassa näkyy vasemmalla olohuoneen yläosaa, suoraan edessä suurimpaan makuuhuoneeseen johtava ovi sekä yläkerran käytävää.

img_2803

Jokaisella asunnolla on renkituvan puolella oma erilliinen ns. harrastetila, jota voi käyttää nikkarointiin, työskentelyyn tai vaikka vierashuoneena. Samassa piharakennuksessa sijaitsee myös sauna pesuhuoneineen että yhteinen tupa sekä teknisiä tiloja. Renkituvan puolella on tilaa myös polkupyörille ja urheiluvälineille.

Arkkitehdit ovat  kiinnittäneet huomota hirsiin piirrettyihin kuviin ja venäjänkielisiin teskteihin, ja rekvisiittana on säilytetty talosta löytyneyttä esineistöä. Renkituvan huoneissa on  joko vanhoja tai uusia uuneja. Tässä Pauli esittelee huoneen kaakeliuunia.

img_2817

Jokaisella asunnolla on katettu sisääntuloveranta sekä terassitilaa. Itse ratkaisu on napakasti harjakattoinen. Katolle antaavat mukavaa rytmiä ilmanvaihtojärjestelmän ja takan hormit.

Suunnittelun jälki tässä puurakenteisessa kohteessa on selkeää ja huolellista. Materiaalipaletti on niukka ja sisätilojen väritys rauhallinen. Vallitsevina väreinä ovat harmaa, puun väri ja valkoinen. Ulkona on käytetty perinteistä punamultaa ja keltamultaa, Vanhankaupungin ympäristöön mainiosti sopivaa. Uudisrakennus on selvästikin nykyarkkitehtuurin tuote, mutta sulavasti muuhun ympäristöön sopiva. Kaikkien huoneiden ikkunat ovat avattavia ja oleskelutiloille tyyliä tuovat anteliaat liukuikkunat. Kuva on keskimmäisen asunnon olohuoneesta vanhan renkituvan suuntaan.

img_2810

Minun syvä toivomukseni on, ettei tällaista järkevää rakennustapaa ja painovoimaista ilmanvaihtoa suinkaan ajeta marginaaliin – nämä kivat sekä urbaani- että maalaisjärjellä ymmärrettävät ja ikivanhat ratkaisut kun ovat  toimineet satoja vuosia. Mikseivät sitten tänäänkin?

Tässä kuvassa on renkituvan puoleinen, yhteen asuntoon kuuluva huone. Aika kiva!

img_2816

Minä pidän tällaisesta selkeästä asuntoarkkitehtuurista. Kun ei konstailla, voidaan panna ajattelemisen ja toteuttamisen parhaat paukut ennen kaikkea laatuun sekä ratkaisujen toiminnalliseen, eteettiseen ja ajalliseen kestävyyteen.

img_2838

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s