SHELLEY MCNAMARAN MAINIO LUENTO

IMG_3153SHELLEY MCNAMARAN MAINIO LUENTO

Olin eilen Arkkitehtuurimuseolla kuuntelemassa Grafton Architects-nimisen kiitellyn ja palkitun irlantilaisen arkkitehtitoimiston toista perustajaa ja pääosakasta Shelley McNamaraa. En tosin vaihtanut hänen kanssaan sanaakaan, koska hän on Suomessa muutaman kymmen ticinolaisen arkkitehtiylioppilaan kanssa ja varmaan jo valmiiksi kovin kuormitettu monenlaisilla pyynnöillä ja tiukalla ohjelmalla. Luento kuului laajempaan museon ja Aalto-yliopiston yhteiseen sarjaan, joka jatkuu ensi syksynä.

Luennoitsijan kanssa kahdenkeskinen keskustelu ei tällä kertaa ollutkaan pääasia, koska varmaan tapaan hänet toistamiseen – viimeistään Venetsiassa, jossa hän toimii  kollegansa Yvonne Farrellin kanssa arkkitehtuuribiennaali 2018 kuraattorina.

Museon pieni näyttelysali oli tupaten täynnä, ja luennon anti oli erinomainen. Oli vihdoinkin kiinnostavaa kuulla arkkitehtuurista – ja tietenkin myös nähdä suuri määrä kuvia ja filmejä – joka ei ollut tekjöidensä egon jatketta vaan jotakin aivan muuta ja tavallaan huomattavasti syvällisempää – ja silti juuri ihmisiä ja heidän toimiaan varten ensisijaisesti tarkoitettua. Mielleyhtymiä tuli Ralph Erskineen, Giovanni Battista Piranesiin, M.C. Escheriin ja Le Corbusieriin – ja paljon muuhunkin. Valitettavaa on, että tällainen arkkitehtuuri olisi ehdottomasti koettava paikan päällä, ja juuri nyt ei ole taskussa lentolippua Milanoon eikä liioin Peruun.

Screen Shot 2017-03-10 at 8.11.14 AM

Grafton on perustettu jo vuonna 1978. Arkkitehdin ammattiin kuuluvat suhdanteihin liittyvät ylä- ja alamäet. Grafton on sekin myös kokenut kaikenlaista ja toiminut aluksi vain oman maansa maaperällä ja aloittanut pienemmillä töillä. Sittemmin sillä on kilpailuvoittojen kautta ollut upeita haasteita mm. yliopistorakentamisen piirissä: Universita Luigi Bocconi ja Milanossa, Université Tolouse ja pian uusi yliopistorakennus keskeisessä Lontoossa. Limaan toteutetusta UTEC-yliopistorakennuksesta he ansaitusti saivat viime vuonna myös RIBA:n suuren palkinnon.

Screen Shot 2017-03-10 at 8.09.13 AM

Luennon jälkeen katsoin työhuoneessani kaikessa rauhassa videotallenteen RIBA:n viimevuotisesta juhlallisesta tilaisuudesta. Juhlaluennon pitivät Lontoossa molemmat arkkitehdit, ja sen kuvamateriaaliin sisältyi myös eilisessä tilaisuudessa esitetty kymmenminuuttinen filmi. Koko videotallenne keskusteluineen on noin 90 minuutin mittainen mutta ehdottomasti katsomisen arvoinen, ihan vaikka malliksi. Suosittelen etenkin kollegoille erityisen lämpimästi.

Ylin kuva on eilisestä tilaisuudesta, ja luennoitisjan takana on seinällä edesmennen kollegan Sakari Laitisen näyttelyn töitä. Joissakin McNamaran esittämissä kuvissa oli hauskasti samanlaisia säleikkömäisiä aihioita kuin Laitisen hienostuneissa töissä.

Muut kuvat ovat kuvakaappauksia UTEC-yliopistorkennuksesta kertovasta kymmenminuuttisesta filmistä.

17218597_10155123757644777_3842299936972063125_o

Alimman kuvan sanomalehdestä löytynyt otsikko on suomeksi: ”Maailman paras rakennus on perulainen.” – Perulaiset ovat ottaneet irlantilaisarkkitehtien komean ja hengittävän, meren tuulahduksille ja kiinnostavalle valolle alttiin rakennuksen ikiomakseen.

(Pieni liäsys: Ticino on Sveitsin italiankielinen osa, ja siellä sijaitsee Mendrsiossa arkkitehtikoulu, jonka merkittävuin taustahahmoihin kuuluu arvostettu luganolainen arkkitehti Mario Botta.)

Screen Shot 2017-03-10 at 8.09.58 AM

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s