KAUPUNKITALO BETONISTA – ELI: TÄST MIE TYKKÄÄN

Screen Shot 2017-03-12 at 10.56.56 AM

KAUPUNKITALO BETONISTA – ELI: TÄST MIE TYKKÄÄN

Luen Saksan arkkitehtuurin tuoreinta vuosikirjaa. Siinä on niin hyviä ja selkeitä kohteita valittuina edustamaan maan parasta arkkitehtuuria, että ihan ihmetyttää. Tässä yksi nopea poimintani rakennuksesta, joka on parin ihmisen ajattelun aikaansaanos yhteistyössä arkkitehtien kanssa.

Kyse on kerrostalosta, joka käsittää myös teatterin ja useita ns. vierashuoneita sekä  isompia ja pienempiä asuntoja.  Suunnittelijana on toimisto nimeltä roedig . schop architekten. Palkintojakin on tullut.

Screen Shot 2017-03-12 at 10.54.58 AM

Ulkoa päin Schönholtzer Strasse 15-16 näyttää karulta – tai ei sittenkään. Ikkunajako sekä verhoilla – muuten ikiaikainen keksintö mutta uusi juttu Berliinissä – varustetut parvekeloggiat tekevät katujulkisivusta elävän.

Screen Shot 2017-03-12 at 10.55.26 AM

Pohjakerroksessa on siis teatteriltila, joka avautuu  myös pihan puolelle. Suuret ikkunat voidaan  kumpainenkin pimentää ja saada aikaiseksi neutraali teatteritila tai teatterin harjoitustila. Kadunpuoleinen iso ikkuna siis kertoo, että talossa tehdään muutakin kuin asutaan. Pihalla taas on rytmikkäät pitkät parvekkeet, joista yksi kuuluu ns. yöpymiskerrokseen. Tässä kuva pienestä, teatterikerroksen ja varsinaisten asuntokerrosten välisesn kerrostason  ns. Übernachtungszimmeristä. Kaikkiin vierashuoneisiin liittyy saniteetti- ja keittiötiloja, mutta itse yöpymishuoneet ovat kompakteja.

Screen Shot 2017-03-12 at 10.56.03 AM

Aion myöhemmin käydä kylässä eli paikan päällä, seuraavan Berliinin-matkan tullessa ajankohtaiseksi – siis tutustumassa taloon ja katsomassa, kuinka teatteritilan ja asumisen sekä selkeän betonin ja teollisen parketin symbioosi onnistuu.

Screen Shot 2017-03-12 at 11.04.19 AM.png

Pienet kuvat on härskisti kuvakaapattu, mutta tarkoitus on myöhemmin ottaa paikan päällä kuvia ihan itse. Tässä alla kuva suuren asunnon oleskelutiloista ja korttelin sisäosiin antavasta terassista.

Screen Shot 2017-03-12 at 10.56.43 AM

P.S: Kun käytetään tällaista karuhkoa perusotetta, on erittäin tärkeätä, että rakennusen edusta ja piha-alue on toteutettu tyylikkäästi istuttaen ja nyansoiden. Myös materiaalien keskinäinen johdonmukaisuus sekä tietynlainen yhteensopivuuden mukanaan tuoma ystävällisyys sekä detaljointi ovat kaikki erinomainen tärkeitä osia onnistumisesta. Kehotan kiinnittämään huomiota mm. teatteritilan pihanpuoliseen ulkotilaan: sekin on jo istutettu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s