MUUSIKOSTA ARKKITEHTI – HS HEHKUTTAA MUTTA MENEE MYÖS METSÄÄN

Screen Shot 2017-03-19 at 10.22.50 AMMUUSIKOSTA ARKKITEHTI – HS HEHKUTTAA MUTTA MENEE MYÖS METSÄÄN

Luin Helsingin Sanomien sunnuntaiartikkelit. Tänään yksi niistä hehkuttaa muusikko Lauri Ylösen arkkitehdin taitoja. The Rasmus-nimisen yhtyeen keulakuva, hauskasti lapsenkasvoinen Ylönen on Kaliforniassa ollessaan innostunut mm. Charles ja Ray Eamesin sekä muiden kalifornialaisarkkitehtien taloista. Nyt hän haluaa tuoda niiden innoittaman tyylin Suomeen.

Jo aikaisemminkin ovat elokuva- ja musiikkialan ihmiset kiinnostuneet arkkitehtuurista: Brad Pitt tapasi Graft arkkitehdit – tai nämä hänet – ja auttoi näitä myös uran nousukiitoon. Pitt on rahoittanut hätäasumista hurrikaanin tuholaueen asukkaille, ja varmaan luonnostellutkin. Muitakin mediahenkilöitä on halunnut kunnostautua vaikkapa muotoilun alalla, ja urheiluihmisten kiinnostuksen merkkikenkien suunnitteluun tiedämme me kaikki. Siinä ei siis oikeasti ole mitään uutta. MItä arkkitehtuuriin tai niin sanottuun arkkitehtuuriin tulee, Kaliforniasta on Suomessa innostuttu ennenkin. Suomalaisiin maaseuturakennuksiinkin tehtiin aikanaan tiilipäällysteisiä, tasakattoisia ja suuri-ikkunaisia ns. elintasosiipiä – monien kauhuksi.

Ylönen on artikkelin mukaan myös matkustanut Japanissa, jossa ihailee itseoppineeksi väitetyn Tadao Andon betoniarkkitehtuuria. No, oli Ando puhtaasti itseoppinut tai ei, on matkaa Ylöseen sekä maanteellisesti paljon että myös valovuodellisesti, noin taitojen puolesta.

Nyt Lauri Ylönen on artikkelin mukaan jo ideoinut ja suunnitellut kevyellä tietokoneohjelmallaan mm, tornitaloja kylpylöineen, katujen puolesta ympyrän muotoisen paritaloalueen Tuusulaan sekä muitakin rakennuksia.Tuusulan hankkeen kuvasta näkee, ettei ilmansuunnilla ja korkeuskäyrillä saati tonttien ominaisuuksilla muutenkaan tunnu olevan väliä. Alue on suunniteltu samoin kuin Yhdysvaltain autoistumisen ajan suburbiat keskelle ei-mitään. Tässä Herttoniemeen kaavailtu tornitalosuunnitelma, jota en kommentoi.

Screen Shot 2017-03-19 at 11.04.05 AM

Tekstin mukaan Lauri Ylösen homma on ollut helppoa kuin heinänteko. Ylönen vetää pian myös omaa kaupallisen kanavan televisio-ohjelmaansa. Hyvä niin.

Kirjoituksessa on käytetty apuna professori Pirjo Sanaksanahoa, jolle on kommentteja varten lähetetty sähköpostissa Lauri Ylösen suunnitelmien kuvia. Sanaksenahon kaikki näkemykset eivät jutussa käy ilmi; toimittaja on jättänyt kertomattaa sen, kuinka arkkitehtuurin professori on korostanut sitä, että ei se suunnittelu ihan noin helppoa ole, vaikka apuna onkin oikeita ammattilaisia. Lainaan kollegan toisaalla asiasta kirjoittamaa: ” Ammattilaisen ja maallikon suunnitelman erottaa yleensä suhteesta paikkaan ja tonttiin. Arkkitehti lähtee liikkeelle tontista, sen olosuhteista, korkeuskäyristä, ilmansuunnista, kasvillisuudesta ja ympäröivästä rakennuskannasta. Laurin talot oli sijoitettu keskelle tonttia. Ne tuntuivat olleen suunniteltu objekteina, irrallaan kontekstista. Näin toki tyyppitaloja suunnitellaankin, jotta niitä voisi rakentaa erilaisiin paikkoihin, mutta yksilöllisen pientalon lähtökohdat ovat aina paikan olosuhteissa.” – Ylösen Kalifroniakin on ilmasto- ja valo-olosuhteiltaan täysin erilainen eteläisimpäänkin Suomeen verrattuna.

Screen Shot 2017-03-19 at 10.13.41 AM

HS:n artikkeli sotkee Ylösen amerikkalaisista tyyppitaloista saadun innostuksen sekä täysin yksilölliset pientalot. Ja kyllä, on Suomessakin viime vuosisadalla kehitelty myös tasakattoisia talotyyppejä. Muun muassa Tapiolassa on runsaasti modernismin ihanteiden mukaan tehtyjä pientalokokonaisuuksia, ja on niillä uima-altaansakin.

Ylemmän kuvan pientaloaluueen talot ovat kuitenkin lähes kokonaan vailla yksityisyyttä, sillä ajokaista ja kevyen liikenteen alueet ympäröivät taloja joka puolelta. Tontit ovat pienet, liikennealue syö valtavasti maapohjaa ja viljelyalue ympyrän keskellä on vain irtoidea formalistisessa sommitelmassa. Ajatus on perin amerikkalainen sikälikin, että jokaista taloa ympäröi tiheäksi parturoitu The American Lawn, mitään hyödyttämätön ja vain katseltavaksi ja kasteltavaksi tarkoitettu nurmikenttä.

Screen Shot 2017-03-19 at 11.01.41 AM

No, totuus arkkitehtuurin ammattitaidon ja ideanikkaroinnin välillä löytyy ihan muualta kuin toimittajan laatimasta tekstistä: ei Laurilla ole minkäänlaista pätevyyttä ja kompetenssia hakea ”arkkitehtina”ideoilleen rakennuslupia. Hän on aiheesta innostunut ideoija, joka haluaa musiikkiuransa lomassa tehdä bisnestä. Se sallittakoon – yrittänyttähän ei laiteta. Mukaan on näissäkin HS:n ylistämissä projekteissa kuitenkin tarvittu ihan oikeita arkkitehtitomistoja ja insinöörejä, sillä rakennusluvat eivät pätevyyksittä irtoa.

Artikkeli itse edustaa myös tietynalista trumpismia: kun asiantuntijoita ei muka enää tarvita, nostetaan mediassakin iloisesti esiin tekijöitä, joiden substanssiosaaminen saattaa jäädä kauas markkinakelpoisuuden ja -henkisyyden taakse.

*****

Ja tästä tulikin mieleeni, kuinka pikkutyttönä lainasin kirjastosta kalifornialaisista yksityistaloista kertovan komean kirjan. Lumouduin itsekin selkeälinjaisita taloista, niiden lasipinnosta, tasakatoista ja patioista, ikuisesta auringosta ja tietynlaisesta helppoudesta, jolla ne näyttivät rakennetun. Aloin itsekin luonnostella erilaisia ihannehuviloita. Tämä johti siihen, että alakerran naapurit päivittelivät heille kelpaamattomia valmismökkiesitteitä. Tartuin kynään, kysyin, mitä Laineen perhe halusi ja tarvitsi ja luonnostelin tietämälleni tontille kesähuvilan. Laineet toteuttivat suuntaviivojeni mukaisen kesäasunnon Kallaveden saareen – mutta kyllä siinä välillä oli joku arkkitehtisetä tai insinööri, joka idean lupakuviksi väänsi. -Kun mökki oli valmis, kutsuttiin minutkin sinne ja sanottiin että kyllä tämä Tarja sinun ajatuksiesi mukaan sitten tehtiin.

Eipä ollut silloin media paikalla lapsineroa haastattelemassa. – Mutta Lauri Ylönen on tervetullut opiskelemaan arkkitehtuuria ja syventämään ymmärrystään myös rakennustaiteen salojen suhteen, ja sen mahtavan historian.

10 vastausta artikkeliin “MUUSIKOSTA ARKKITEHTI – HS HEHKUTTAA MUTTA MENEE MYÖS METSÄÄN

 1. Jaa.
  Jospa googlaisit niin huomaisit, että tuo Tuusulan surkea asuinalue on oikeiden, koulutettujen ammattiarkkitehtien kaavoituksen työn tulosta.
  Ylösen roolina on ollut ideoida/suunnitella valmiille tonteille taloja.

  Tykkää

 2. Olipa negatiivinen kirjoitus.

  Pientalo tyypillisestikin on enemmän rakennuttajansa kuin suunnittelijansa näköinen. Varsinkin kokeneelle ja aiheesta innostuneelle rakennuttajalle arkkitehti voi hyvinkin olla lähinnä neuvonantaja ja puhtaaksipiirtäjä.

  Laurin taloissa selvästi ideana tuoda ”kalifornian tyyliä” suomeen. Niinhän se toimii taloudessa muutoinkin että uudet tuotteet/palvelut leviävät kehittyneemmiltä alueilta kehitysalueille. Siinä onkin Suomalaisilla arkkitehdeillä/pientaloteollisuudella peiliinkatsomisen paikka, sillä tasoero high end kohteissa on ammottava

  Oikeampi termi Laurin toiminnalle olisi toki rakennuttaja, mutta tämä ei välttämättä suurelle yleisölle anna oikeaa kuvaa merkityksestä lopputulokseen

  Tykkää

  1. Parahin TYÖLÄINEN. Ei ole kyse negatiivisuudesta vaan kriittisyydestä. MInä suon Lauri Ylöselle arkkitehtuuriharrastuksen ja hän saa mielestäni vapaasti luonnostella ja alkaa kaupata ideoimiaan taloja. Arkkitehti hän ei ole.- Itse katsoin että artikkeli ennen kaikkea mainostaa Ylösen uutta firmaa ja televisio-ohjelmaa. Tavallisille suomalaisille nämä mljonäärelle luonnostellut talot eivät ole tarkoitettuja.

   Tykkää

  2. Jatkan vuelä: Mainitut Kalifornian talot edustavat ns. International Styleä. Kylläse tuli Suomeenkin, ja sen amatöörivariaatiot suomalaiselle maaseudulle. Työläinen varmaan tuntee käsitteen ”elintasosiipi”.

   Tykkää

 3. Media kirjoittaa asioista ja ihmisistä jotka lukijoita kiinnostavat. Kuten kirjoitit, mitään ennennäkemätöntä siinä että elokuva- ja musiikkialan henkilöt kiinnostuvat arkkitehtuurista ja alkaa toteuttaa omia hankkeitaan ei ole. Kuitenkin, etenkin Suomessa, tämä on epätavanomaisempaa kuin julkkisten uskoontulot, avioitumiset, aviorikokset ja ryyppyreissut joista saamme lukea kymmeniä ”uutisia” päivittäin.

  Eli en väittäisi, ettei aiheesta saisi kirjottaa lehdessä asian epäkiinnostavuuden takia. HS ei myöskään kaupallisia intressejä markkinoida MTV3 ohjelmaa (Sanoma / Bonnier), eli väite artikkeliksi naamioidusta mainoksesta ei tässä yhteydessä vaikuta uskottavalta.

  Artikkelia voi toki halutessaan moittia, mutta varsinaisia asiavirheitä se ei sisällä. Ylönen ei väitä itseään arkkitehdiksi ja tuodaan esiin että taustalla myös tarvittavat pätevyydet omaavat suunnittelijat.

  Hyvästä ja huonosta arkkitehtuurista väittelyyn ja siihen kumpaan kategoriaan ylösen tekemiset lukeutuvat ei hedelmällistä enempää syventyä. Kun puhutaan pientaloista, ydinkysymys suunnittelussa ja rakentamisessa on että loppuasiakas eli asukas kokee saavansa rahoilleen vastinetta.

  Suomessa on selvästikin piilevää kysyntää muttei juuri tarjontaa kansainvälisen tyylin inspiroimille pientaloille ja Ylönen on iskenyt tähän markkinarakoon. Tästä osoituksena mm. Ylösen edellisen karhusaaren talon myynti n.6 miljoonan euron hintaan. Tyypilliseen pientalohankkeseen verrattuna väittäisin tässä rakennuttajan voiton olleen suunnattoman korkea.

  En väitä etteikö olisi mahdollista päästä parempaankin lopputulokseen mikäli suunnittelu olisi ollut yksin ammattilaisten käsissä. Pientalomarkkina on täysin vapaa, joten tässä voisi olla hyvä sauma ”oikeille” ammattilaisille. Uskoisin kuitenkin että Ylösellä on keskiverto arkkitehtiin verrattuna etuna se, että hän on asunut ja tietyissä ”piireissä” pyörittyään nähnyt hyvin paljon erilaisia premium tason kalifornialais asuntoja ja oppinut myös kuluttajien vaatimuksista niihin liittyen.

  Väittäisin että Suomessa ongelmana nimenomaan on, että uusien korkeatasoisten asuintalojen markkina on sen verran ohut, ettei vaatimustaso ole päässyt kehittymään vastaavalle tasolle kuin Kaliforniassa. Jos et ole ikinä autoa nähnyt etkä tiedä sellaisen olemassaolosta, et osaa sellaista vaatia. Kun yhden rattiin kerran pääset, et näe juuri eroa onko skoda vai mersu.

  Tykkää

 4. Hyviä pointteja. Kuitenkin muusikko sai kovasti näkyvyyttä myös televisio-ohjelmasarjall, sejän on päivänselvää. Mutta muuten: mellä on Suomessa myös korkeatasoisia high end -kohteita, mutta monista eri syistä niiden omistajat eivät halua mediaa pyörimään nurkkiinsa. – Kalifornia on eri juttu muutenkin ja rakennukset voidaan tehdä sirommin. Minulla on valitettavasti nyt sen verran tärkeämpiä tekemisiä, että keskityn niihin nekä keskusteluun blogini hännillä. – Olen myös ollut niin makeiden autojen, jopa niiden prototyyppien kyydissä, että sitä ei moni uskoisi. Mutta ei niillä tarvitse rehvastella, niilläkään asioilla. Erotan Skodan Maybachista ja laadun pröystäilystä, Nyt poistun areenoilta, koska minulla on myös elämä 😉

  Tykkää

 5. Ja vielä, ennen kun poistun sateeseen: minusta tuntuu, että herra tai rouva Työläisen ja minun näkemykseni eivät ole high end -rakentamisen suhteen laisinkaan kaukana toisistaan. Minä kutenkin tarkastelen yksityistaloja, parhaitakin niistä, myös omistajiensa ja asukkaittensa koteina – en puhtaasti myyntiartikkeleina. Olen itse asunut Yhdysvalloissa erittäin puhtaalla high end -asuntoalueella, en kuitenkaan Kaliforniassa. Laatua sieltäkin löytyi – ja sitten uskomattoman huonoa makua, sikin sokin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s