LAHELANPELTO, TUUSULA

Screen Shot 2017-03-20 at 8.55.02 AM

LAHELANPELTO, TUUSULA – ja pieni tarkennus eiliseen

Lahelanpellon alueella Tuusulassa, tai tarkemmin yhdessä Lahelanpellon osassa on asemakaavassa  kehäkatu, jonka keskellä rakentamaton puisto. HS:n eilinen artikkeli, josta kirjoitin, kertoo erinomaisen epäselvästi, kenen suunnitelmasta on kyse.

Muusikko Lauri Ylösen ja hänen edustamansa yrityksen laatima tämä suunnitelma ei siis ole, vaan HS esitteli Ylösen Kalifornian innoittamia ja ideoimia paritaloja, sijoitettuina Lahelan aluelle. Niiden varsinaisena suunnittelijana on tietojeni mukaan Soini & Horto – niminen arkkitehtitoimisto, jolla on mahdollisuus toimia rakennuslupaa hakevana osapuolena. Kaavan havainnekuva näyttää kuinka kaavoittaja on toki ajatellut sijoittaa tulevia rakennuksia tonteillensa hieman eri tavoin, riippuen ilmansuunnista ja tontin sijainnista kehäkadun ympärillä. Tätä kokonaisuutta kutsutaan Tuusulan suunnalla kaupunkikyläksi, mutta Ylösen suunnitelmaa tarkasteleva ei ideoissa kaupunkia tai kylää näe edes suurennuslasilla.

En mitenkään ole voinut Helsingin Sanomista löytää eilen kirjoitustani kommentoineen henkilön linkkiä blogiin, joka esittelee Lahelan alueen kaavoitusta – siitä ei Helsingin Sanomissa ollut minkäänlaista mainintaa.

Pidän itse paperilehden lukemisesta, ainakin aamiaisen yhteydessä. Paperilehdestä ei pääse keskeyttämään ajatustaan, lähtemällä kesken lauseen klikkailemaan erilaisia linkkejä.

Eilen käytiin muusikko”arkkitehdista” kirjoitetun  lehtiartikkelin perustella vilkasta keskustelua useammankin arkkitehdin facebook -seinillä. En puutu niihin sen enempää, mutta siteeraan itseäni yhdestä keskusteluketjusta. Kollega nimittäin väitti, että ihminen on unohdettu jos arkkitehti ajattelee rakennuksen sijoittamista tontille, aukotusta, näkymiä ja niin edelleen. Ihminen on muka unohdettu, jos suunnittelu ei lähdekään kaappien paikoista ja kaakeleiden väreistä. Monenlaista höpöhöpöä heiteltiin näkemyksellisten  huomioiden sekaan muutenkin, mutta nyt omia ajatuksiani arkkitehdista, joka suunnittelee perheelle tai tilaajalle taloa:

”Ei ole mitään von oben -ajattalua. Arkkitehdin täytyy osata tulkita tilaajan toiveet ja auttaa suunnitelmansa avulla vaikkapa saamaan tavanomaisemmastakin tontista ns. enemmän irti. Ihmisillä on loputtomasti yksilöllisiä toiveita, arkkitehdin täytyy osata tulkita nämä kokonaisuudeksi ja saada tilaaja haluamaan itselleen oikeita asioita, laajemmin ja pidemmällä aikavälillä. Siksi yksityistalon suunnittelu voi olla jopa uuvuttavaa, mutta toisaalta palkitsevaa. Hyvä arkkitehti kuuntelee, mutta hyvä tilaaja kuuntelee myös arkkitehtiään.”

Yksi liitossamme arvostettu kollega esitti jopa niinkin nerokkaan ehdotuksen/kysymyksen, että kutsuttaisinko Lauri Ylönen arkkitehtuurin Finlandian jakajaksi. Tämä viimeistään osoittaa minulle, että arkkitehtikunta johtoporrasta myöten alkaa jo räpiköidä todella kosteassa suossa. On meillä niitäkin latteuksien lausujia, joille ”riittää että arkkitehtuuri mediassa näkyy”.

Joka tapauksessa: kuvassa havainnollistetaan Lahelanpellon alueen kaavaa. Kuva on suoraan Tuusulan omasta aineistosta. Minulla ei ole nyt enempää aikaa tonkia sitä, kuka konsultti mahdollisesti teki kaavatyön pohjia, mikä rakennusliike Ylösen talosuunnitelmat tilasi ja missä vaiheessa sinänsä (kaavan mukainen siis) fiksu rakennusten sijoittelu noille kehäkadun tonteille muuttui yhtä kaavamaiseksi kuin HS:n esittelemässä paritalokokonaisuudessa. Sanomalehden kuvassa ei ollut muuten edes ilmansuuntia, yllä olevassa kuvassa on – eli pohjoinen ylhäällä.

Itse en valitettavasta näe tällaisessa Amerikan suburbia -ihanteessa mitään tavanomaista kummallisempaa. En ainakaan sen vertaa, että antaisin tällaisten ideoiden ja yhden ihmisen ja tuttavaporukan uuden firman markkinoinnille kokonaista kolme sanomalehden sivua.

Ilmaista Internetistä ladattavaa SketchUp -ohjelmaa, jonka avulla Ylönen on talojaan luonnostellut, ei muuten olisi lupa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s